Muzeul Sării

sept.05

Muzeul Sării prezintă evoluția metodelor de extracție a sării de la începuturi și până în prezent. Muzeul Sării este găzduit de Casa Cămărăşiei din Slănic, Prahova. Muzeul a fost inaugurat la 13 mai 2003 și expune documente privind istoria prelucrării sării, unelte și utilaje, cristale de sare și planșe geologice.

Clădirea Muzeului Sării este situată în aproprierea salinei și a fost construită la sfârșitul secolului al XVIII-lea, fiind reședința funcționarului domnesc care se ocupa cu strângerea taxelor pe sare, monopol domnesc, și a fost complet refăcută între anii 2002 – 2003 folosindu-se tehnici și metode tradiționale așa cum s-au folosit în vechime, cu pământ bătătorit între cofraje de nuiele împletite și cu cuie de lemn.

În interiorul muzeului sunt expuse documente și reconstituiri privind istoria prelucrării sării la Slănic, unelte și utilaje ale vremii, cristale de sare diverse, planșe geologice ale zonei, precum și date despre flora și fauna din zonă. Într-una din încăperile de la etajul muzeului a fost reconstituit biroul cămărașului.

Lângă Muzeul Sării se află și Biserica „Sfinții Trei Ierarhi”, monument de artă bisericească de la finele secolului al XVIII-lea, precum și alte obiective turistice ce trebuiesc vizitate.

Muzeul Sării de la Slănic este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Valea Teleajenului, obiectiv pe care nu ar trebui să-l ratați dacă vă aflați în apropiere.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>