Tratament cu nămol

sept.06

Pentru prima dată, “baia” de nămol a fost folosită de egipteni pentru împachetări cu nămol, urmate de expuneri la soare și îmbăiere. Nilul se revarsă de două ori pe an. Mâlul rămas în urma retragerii apelor era folosit nu numai pentru cultura cerealelor, ci și pentru împachetări parțiale sau totale. Mineralele conținute în el ajutau la creșterea imunității generale, a activării circulației periferice (mâini, picioare) și la îmbunătățirea tonusului pielii. Acest tratament îi ajuta pe vechii egipteni să suporte contrastul termic diurn-nocturn. Urmând metoda egipteană și noi vom suporta mai bine acest contrast, mai ales cel sezonier, vară-iarnă.

Țara noastră posedă multe acumulări hidrice saline, naturale sau artificiale. O cură de 12-18 împachetări cu nămol, urmate de băi minerale, face ca sub piele să apară un “depozit de minerale” din care organismul se servește ca dintr-o “cămară”, timp de 2-3 luni.

Nămolul trebuie îndepărtat de pe corp când își schimbă culoarea și devine gri. Atunci e bine să intrăm în apă și să rămânem acolo timp de câteva minute. Porii dilatați ai pielii mai absorb încă minerale și în apă. Este recomandat a se repeta această expunere „nămol-soare-apă” de 2-3 ori pe zi.

Metoda egipteană adaptată la condițiile țării noastre (băi de nămol + băi de soare + băi sărate) duce la prevenirea bolilor de piele, la creșterea rezistenței la frig, la creșterea imunității generale, în special la copii, la mineralizarea corpului și la combaterea durerilor reumatice.

Împachetarea cu nămol are efecte benefice și asupra copiilor, nămolul, aflat sub razele directe are soarelui, schimbă reactivitatea organismului copilului, îl face să reacționeze mai bine la boli, asimilează calciul la copiii în creștere, iar nămolul, aplicat de obicei parțial și limitat ca timp (în funcție de cât suportă copilul, dar nu mai mult de 10 zile la rând), le activeaza imunitatea printr-un mecanism endocrin mai complex si de redirijare a fluxului sanguin spre țesutul subcutanat (sub piele) și de activare a lui și a componentelor sale (globulele roșii, albe și trombocitele). Împachetarea generală și expunerea îndelungată la nămol și soare, la copii, poate duce însă la leșin sau insolație. Ea trebuie alternată cu băile. Totodată, acest flux sanguin răspândește în tot corpul și unele săruri minerale ce se absorb din apă sau nămol prin porii pielii (dilatați de căldură). Iodul din apă, element instabil, se absoarbe și prin respirație, mecanism prin care se realizează (împreună cu natriul și clorul) și o terapie respiratorie cu aerosoli salini, prin inhalație ce ajută la prevenirea răcelilor și a altor afecțiuni ORL frecvente la copii.

Combinația soare, nămol și baie sărată este o combinație solicitantă pentru corp, nu trebuie să abuzați de ea. La vârstnici, împachetarea cu nămol cald nu se face fără o compresă rece pe frunte. Împachetarea parțială, doar pe zonele cu probleme, este mai blândă.

Tratamentul cu nămol este indicat în cazul următoarelor afecțiuni: afecțiuni reumatismale degenerative ale aparatului locomotor, afecțiuni reumatismale inflamatorii, afecțiuni posttraumatice ale aparatului locomotor, afecțiuni respiratorii cronice infecțioase și alergice (rinosinuzite, faringoamigdalite, bronșite cronice, astm bronșic), afecțiuni ginecologice cronice, afecțiuni cardiovasculare periferice, afecțiuni dermatologice.

Baia Porcilor, aflată în cadrul complexului Baia Baciului, are o suprafață de 1500 mp, adâncime de 1 m și o salinitate de 130- 260 g/l, cu o cantitate însemnată de nămol saturat, recomandat pentru calitățile sale terapeutice mai cu seamă în afecțiunile ginecologice.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>