Barajul Paltinu

sept.07

Cu cei 108 metri înălțime și o lungime a coronamentului de 460 de metri, barajul Paltinu e unul dintre cele mai frumoase din țară. De altfel, barajul construit între 1966 și 1971 e primul din țară în dublu arc cu rost perimetral.

Cu sarcină principală, furnizarea de apă pentru municipiile Câmpina și Ploiești, dar și pentru irigarea a 9.000 de hectare, Paltinu are și funcția de a produce energie electrică grație unei hidrocentrale de 10,4 MW, instalată la piciorul barajului.

Paltinu a fost obraznic la construcție, iar între 1976 și 1982 a intrat într-o etapă de consolidări. Cum roca de bază este gresie cu intercalaţii de şisturi marnoase şi argiloase, fiind traversată de mai multe falii şi un sistem de fisuri, s-a realizat un  soclu de fundație prelungit pe malul stâng cu o aripă parabolică, ce permite o preluare mai bună a diferenţelor de elasticitate ale rocii şi o adaptare mai bună la condiţiile geologice locale.

Cu tot chinul, la prima umplere a lacului de 205 hectare au apărut infiltraţii, astfel că a fost nevoie de alte lucrări suplimentare, iar partea aval a versantului stâng a fost acoperită cu blocuri de beton în trepte de şase-opt metri, ancorate în adâncime cu cabluri pretensionate, iar volumul barajului  a ajuns la de 300.000 de metri cubi, majoritatea beton.

Importanța turistică

Barajul Paltinu și lacul format în spatele său, aflate la doar 17-18 km de Câmpina, au devenit atracții turistice rapid. Fie că se merge pentru relaxare și odihnă, fie pentru pescuit sau pentru călătorii pe munții din jur, zona e superbă, dar, din păcate, prea puțin știută de turiști.

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>